Tongschrapen, ochtend ritueel ?


De meesten mensen poetsen in de ochtend voor het ontbijt hun tanden, maar wie gebruikt er ook een tongschraper bij de mondhygiëne ?

Door het nachtelijk werk van onze organen ontstaat er op de tong een dunne laag, die ’s morgens zoals dauw op het gras zichtbaar wordt. Deze dunne laag wordt beschouwd als afvalstofen. (Mala). Het is een goede gewoonte om een metalen, koperen tongschraper te gebruiken en indien nodig, je spijsvertering onder de loep te nemen.

Dit dagelijkse ochtendritueel heeft naast het schoonmaken nog een voordeel.

De tong coating bestaat uit oude cellen, voedselresten en bacteriën. Meer dan 300 verschillende soorten bacteriën leven in onze mondholte, 65% daarvan bevinden zich aan de achterkant van de tong. Het ruwe tongoppervlak geeft bacteriën een optimale ruimte om zich vast te klampen.

De bacteriële tonglaag bevat talloze bestanddelen die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem, ontstekingen, tandheelkundige ziekten, en een afstomping van de smaakpupillen.

Je tong spreekt, hou ze in de gaten of ze zuiver en mooi rozig kleurt :

  • Als de laag dikker is, was je wellicht een beetje slordig in je eetgewoonten en heb je je spijsvertering overbelast. Als je gedurende lange tijd een dikke tongcoating waarneemt, beperkt te verwijderen dan is er waarschijnlijk een overmaat aan Ama (stofwisselingsresten)

  • Is je tong bleek, droog of gebarsten? Dan is Vata waarschijnlijk verhoogd ken je met voeding en je levensstijl aan te passen, terug balans bekomen.

  • Rode vlekken of rode stippen duiden op verhitte plekken en de toename van de Pitta. Hete kruiden, alcoholische dranken, zuur en zout voedsel tijdelijk minderen.

  • gezwollen tong, (dikwijls met tandafdrukken) en slijmophopingen wijzen op een verhoogde Kapha en een verzwakt Agni (verteringsvuur). Tussen-door hapjes, minder zuivelproducten en zoetigheid kan hier helpen balanceren

Lees hier meer over ama, ; zorg goed voor je spijsvertering !

bestellen, koperen tongschraper klik hier

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
 THE BEST AYURVEDIC HEALING MASSAGES in ANTWERPEN/ OOSTENDE
  • Instagram
  • Facebook - Grey Circle

afspraak 

 

0032 (0) 484/ 937 312       

info@do-in-prakijk.com 

 

 

Mechelsesteenweg 72  -   2000 Antwerpen              

 

Leopold I plein  2  -  8400  Oostende

Erkend voetreflexoloog  BEVO, beroepsvereniging Reflexologisten België  - gecertificeerd Ayurvedisch Therapeut - gecertificeerd Borstweefseltherapeut 
Privacy beleid