top of page

ayurvedisch vasten

Bijna in alle culturen en natuurgeneeswijzen is vasten een onderdeel om ons lichaam en geest te ontdoen van afvalstoffen (ama) - Een tijd van minimaal uiterlijk genot en naar binnen keren. maw ‘het lichaam neemt af, geestelijke kracht neemt toe’


Volgens ayurveda is het voorjaar het meest gepast moment voor ontslakking. Na de winterperiode, verzameld kapha zich in ons lichaam. Wanneer de natuur, na een lange winterperiode ontwaakt en de lente in er aankomt – ontwaakt en beweegt ons lichaam ook. Het ontdoet zich graag van alle opgehoopte kapha. Wanneer de tijd lichter en warmer wordt komt ons lichaam van nature in een voorjaarsschoonmaak.


Het is nooit té laat !

Kben al een tijdje bezig, en dus een beetje laat met deze mail maar je kan in deze tijd je lichaam hierbij nog steeds ondersteunen – met het ontdoen van afvalstoffen/ama.

wat mij betreft is het goed van, ook gedurende het jaar met regelmaat een dag of enkele dagen te vasten.

Hoe minder/geen afvalstoffen/ama in ons lichaam = hoe vitaler, hoe beter voor onze immuniteit !
Immuniteit en regeneratie proces versterken ?


TIPS ayurvedisch vasten


In de ayurveda wordt zelden aanbevolen om helemaal niet te eten – omdat onze spijsvertering afneemt en vata in ons spijsvertering/lichaam stijgt. (doch bestaat hier een alternatief maar daar heb ik het later nog over)


Onthoud, de meeste vasten zijn gebaseerd op :


* minder eten en uitscheidingsvermogen verhogen

* ontbijt overslaan, ’s avonds licht kruidig groentesoepje

* ’s middags vegetarische maaltijd, geen vlees, vis, eieren of melkproducten

* kapha verlagend, lichte voeding, spijsvertering versterkend ; groene bladgroenten en witloof (bittere smaak) – gele mungbonen, soep, basmati rijst - klik en ontvang gratis kitchari receptOndersteun en stimuleer je spijsverteringskracht en afvoer van schadelijke stofwisselingslaken ;


· Wie de opname van voeding op deze manier beperkt, vermijd best stress en (zwaar) lichamelijke activiteit, zodat je lichaam energie heeft om je lichaam te reinigen. DIT WIL NIET ZEGGEN dat je dagen moet doorslapen ! Integendeel, het is belangrijk om bij detox en voorjaarsmoeheid met regelmaat een kleine wandeling te doen. Zo activeer en stimuleer je lichaamsfuncties.


· Ondersteun je lichaam met tussendoor – om het half uur enkele slokjes warm water te drinken – je kan hier ook vers gember sap aan toevoegen


· 1 dag/week - enkel vloeistoffen : verse groenten soepen (kruiden!) en warm water - en of verse vruchtensappen – doe er een beetje vers gember sap bij, voor je vertering. Noteer dat je dit ook gedurende het hele jaar door kan doen. Enkele weken, maanden of maak er gewoon een nieuwe routine van. (let op ! bij ondergewicht niet aangeraden)


ontslakkende groet,Commenti


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page