top of page

Herfst, Winter, jouw Agni ?


Herfst, winter, warmte

- Ayurveda maakt het jou éénvoudig ! Leven volgens je eigen constitutie om en gezonde balans van lichaam en geest te behouden of terug te bekomen. De vele duizenden factoren die onze gezondheid beïnvloeden, worden in drie basisprincipes (dosha’s) samengevat, waardoor alles eenvoudiger wordt.

Deze drie dosha’s worden Vata, Pitta en Kapha genoemd. Ze zijn in de hele natuur en ook in ons lichaam en in onze geest werkzaam. Zijn de drie dosha’s in hun individueel evenwicht, dan genieten wij een perfecte gezondheid. We voelen ons goed en stralen natuurlijke schoonheid uit.

Er zijn veel factoren die het evenwicht van de dosha’s beïnvloeden, bijvoorbeeld onze dagelijkse routine, de voeding en de jaargetijden. Een aantal tips kunnen je helpen jouw innerlijk evenwicht te handhaven. Veranderingen in je voedingspatroon of levenswijze neem ze stap voor stap. Ayurveda is een verrijking voor het leven. Nieuwe dingen uitproberen, er plezier aan beleven en je goed voelen is belangrijk.

Voeding, spijsvertering, levenskracht

In de winter is tengevolge van een lagere buitentemperatuur onze innerlijk agni, de spijsverteringskracht, normaal genomen sterker dan in de andere jaargetijden. Daarom kunt u nu gerust iets zwaarder en overvloediger eten. Te lichte voeding kan er de oorzaak van zijn dat de sterke spijsverteringskracht ons lichaamsgewicht vermindert en Vata uit evenwicht raakt. Ook wind en koude veroorzaken verhoging van de Vata-dosha. Dit is goed te begrijpen wanneer u weet dat de Vata-dosha de hoofdeigenschappen ‘luchtig’, ‘droog’, ‘koud’ en ‘onregelmatig’ bezit. Daarom worden in de herfst en in de winter de volgende Vata verlagende maatregelen geadviseerd.

Geef indien mogelijk de voorkeur aan warme en voedzame gerechten, zoals stamppot, ovenschotels, melkproducten, bijvoorbeeld rijstepap, noten en amandelen, geweekte gedroogde vruchten, zoals dadels, rozijnen en vijgen (heerlijk met kaneel = verwarmend!).

Vermijdt of verminder daarentegen rauwkost, salades, koolsoorten en droog voedsel, zoals ongekookte havervlokken, knäckebröd en cornflakes met koude melk.

Gebruik bij het koken altijd een beetje ghee (geklaarde boter). Ghee wordt in ayurveda hoog gewaardeerd vanwege zijn goede eigenschappen die de gezondheid bevorderen.

Gebruik nu bij voorkeur de smaken ‘zoet’, ‘zuur’ en ‘zout’

is jouw levenskracht (AGNI), spijsvertering of energepeil verstoord ? Neem ook eens deel aan onze gratis workshop 'Balans in je leven'

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page