top of page

Herfst, koud, winderig- warmte en smeren!


Het is herfst, koud en winderig, maw vata seizoen. Zelfzorg en ons beschermen tegen koude en vata in balans houden is 'n must !

De eigenschappen van vata zijn lucht, droog, koud en onregelmatig. Daarom worden in de herfst en winter vata verlagende tips geadviseerd. Smeren in de voeding, masseren met warme olie is belangrijk, zowel in- en uitwendig.

In de herfst en winter is tengevolge van een lagere buitentemperatuur onze innerlijke agni, de spijsverteringskracht, normaal genomen sterker dan in de andere jaargetijden. Als je spijsvertering het goed doet, kan je daarom nu gerust iets zwaarder en overvloediger eten. Te lichte voeding kan er de oorzaak van zijn dat de sterke spijsverteringskracht ons lichaamsgewicht vermindert en Vata uit evenwicht raakt.

vata balancerende tips:

* warme en voedzame gerechten; groente stamppot en ovenschotels, room en rijstepap (amandelmelk/volle melk), noten en amandelen, geweekte gedroogde vruchten, zoals dadels, rozijnen en vijgen (lekker met room en kaneel)

* vermijdt rauwkost, salades, (teveel)koolsoorten en droog voedsel, zoals ongekookte havervlokken, knäckebröd en cornflakes met koude melk

* gebruik bij het koken ghee.

* gebruik nu bij voorkeur de smaken ‘zoet’, ‘zuur’ en ‘zout’

* vermijden van stress, overbelasting op het werk, lange reizen, laat naar bed gaan en veel televisie kijken.

* vata regulerend : boek lezen, ontspannende muziek, harmoniserende vata

belangrijkste tips:

* gezonde afwisseling, activiteiten, rust, sport, voldoende slaap en meditatie * krachtige, voedzame en warme maaltijden * een dagindeling met regelmaat, vooral regelmatige eetgewoonten * versterking van het organisme met ayurvedische warmte * warme oliemassages, warme kleding

Een regelmatige dagelijkse routine zonder stress ondersteunt het evenwicht van de drie dosha’s. Dit geeft een harmoniserende invloed op lichaam en geest.

op jouw balans ! www.do-in-praktijk.com 0484 937 312

aroma-olie.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page