top of page

gebalanceerd of druk, té drukke leefstijl ?


Leef jij een gezonde, natuurlijke levensstijl ?

de 'parasympathicus', rempedaal - een deel van ons zenuwstelsel, lichaam, intelligenter dan wie danook. Uit praktijk blijkt dat bij een groot deel van de mensen het zenuwstelsel uit balans is, met als gevolg Ayurveda, vata-gerelateerde klachten.

De parasympathicus houdt zich bezig met het inwendig evenwicht van het lichaam. De werking van het parasympathische deel overheerst namelijk als ons lichaam in rust is, in slaap toestand of in geestelijke meditatieve toestand verkeert. Dit deel is verantwoordelijk voor herstel. Het stimuleert de stofwisseling, de celregeneratie en de opbouw van onze lichaamsreserves.

Binnen het autonoom zenuwstelsel kent het lichaam ook een 'gaspedaal', de sympaticus Normaal gesproken zijn de sympaticus en de parasympaticus in balans. Maar wanneer er sprake is van langdurige stress in het lichaam, blijft het gaspedaal als het ware ingedrukt en ontstaat er een disbalans. Langdurige stress triggert niet alleen spanningen en angst, maar bijvoorbeeld ook chronische pijn.

Ben jij een hele dag drukdrukdruk of heb je langdrurige stress ?

StartFragmentDe sympathicus, ofwel gaspedaal - zorgt ervoor dat je lichaam in actie komt, bijvoorbeeld bij sport of beweging. Ditzelfde gaspedaal is ook verantwoordelijk voor de bekende 'vecht-of-vlucht reactie' die optreedt bij acuut gevaar. Hierbij gaat de hartslag omhoog en wordt de ademhaling sneller, maar gaat je spijsverteringsstelsel bijvoorbeeld juist langzamer werken omdat deze op dat moment minder nodig is.EndFragment

EndFragment

* spijsvertering gaat trager werken met als gevolg dat je niet goed verteert en makkelijk afvalstoffen aanmaakt. ama = grootste ziektemaker, volgens Ayurveda.

* bij fysieke stress of emotionele stress, gaat je lichaam langdurig stresshormonen aanmaken, het immmuunsysteem verzwarkt hierdoor.

Ook slechte voeding, slechte kwaliteit van de ingeademde lucht, roken, overmatig alcoholgebruik enz... dragen bij aan het minder goed functioneren van het lichaam.

3 Tips voor een betere leefsstijl

1 breng een balans tussen activiteit en rust. Bij 'overdrive', vertraag je leefstijl, totdat je lichaam weer meer rust en balans ervaart. Minder op de agenda, meer ont-spannen is een aanrader

2 dagelijkse (ayurvedische) routine toepassen - bekom nuttige tips, klik hier -

3 ademhaling reguleren - neem de tijd om bewust te ademen, beoefen dit meermaals/dag - bekom nuttige tips, klik hier -

Reset je lichaam bij 'overdrive'

Het indrukken van het rempedaal, oftewel het activeren van de parasympaticus, is hierbij het belangrijkste. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen hebben hierin een belangrijke rol. Evenals zijn juiste fysieke aciviteit/training belangrijk om het gaspedaal op de juiste manier en op de juiste momenten te activeren. EndFragment

Er zijn verschillende manieren om je leefstijl aan te passen en te verbeteren. Sta even stil en zoek voor jezelf uit hoe jij, nu, vandaag je leefstijl kan aanpassen ... je leefstijl aanpassen betekent met aandacht, bewust aanpassingen doen om meer balans in je dagelijks leven te bekomen.

Wil jij je lichaam ondersteunen en een impuls geven om te herstellen en het immuunsysteem stimuleren ? --> klik hier Atlasbehandeling, kan je hierbij helpen, deze behandeling heeft een regulerende werking op het zenuwstelsel. klik op video

op jouw balans, Kathy - do-in-praktijk.com

StartFragmentEndFragment

EndFragment

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page