top of page

moe, depressief, down, puber'tijd' ?


Puberen, doen we allemaal nog wel eens, zelf in rijpere leeftijdsjaren ..

Ervaar jij ook wel eens strijd in je leven en momenten van gevoelens van eenzaamheid, onbegrip, verdriet, boosheid, .. miskend zijn of depressieve gevoelens ?

Pubertijdsperioden zijn voor elk mens anders. Een pubertijdsperiode is wat anders dan de puberteitsperiode. Hoewel het beide leeftijdsgebonden processen zijn, hebben ze ieder een ander doel. Doch kan je ze vergelijken met mekaar als het gaat om het herijken van je waarheid in het leven tot dusver.

Een puberteitsperiode is bedoeld om je voor te bereiden om de volle levensverantwoording op je te kunnen nemen. Een pubertijdsperiode is bedoeld als groei in bewustwording. Het geeft als het ware een prikkel zodat je langzaam maar zeker bewust kan worden van wie je werkelijke zijn is. Het vergemakkelijkt het besef dat je dingen doet die eerst bij je pasten, maar die je nu niet meer dienen.

Door de pubertijdsperioden krijg je het inzicht aangereikt dat het beter voor je is dat je bepaalde keuzes in je leven maakt en het roer op een aantal fronten omgooit.

Wil je het niet zo zien, dan kan het zijn dat je ziel je een tijdje een beetje depressief laat voelen. Het is een kosmische prikkel die je op een gedoseerde manier doet beseffen wie je werkelijk diep vanbinnen bent. Ontken of onderdruk je dit, dan ben je niet in staat jezelf te worden, althans niet geheel.

Het ergste wat je dan ook kan overkomen in een pubertijdsperiode is dat je omgeving je als het ware straft omdat jij ontdekt dat je het over een andere boog wil gooien, ongeacht je leeftijd. Het impliceert dat wanneer jij je laat verlijden om onder invloed van de omgeving jouw rotgevoel te ontkennen of onderdrukken, je niet in staat bent om jezelf te worden, althans niet geheel. Of het jouw wilskracht is, of iemand die macht op je uitoefent of je alcohol of anti-depressiva slikt - dit zijn slechts vormen die je wilskracht aangrijpt om jou te belemmeren in het ontwakingsproces dat tot het bewustzijn van werkelijke zielsafstemming leidt.

HERKEN JIJ EEN PUBERTIJDSPERIODE, rond de leeftijd van 10, 30, 50 of 70 jaar ?

Het doorleven van een pubertijdsperiode doet je als het ware iedere keer een beetje opnieuw geboren worden. Het is dan de kunst om iedere keer weer aan je dagelijks bewustzijn te werken.

cfr. Helena Scheper, Kent liefde grenzen ? 1edr 2017

Onze levenskracht, hou ze pittig !

Vanuit Ayurveda is het belangrijk van Agni, onze levenskracht - spijsverteringskracht brandend te houden en indien nodig aan te wakkerenn. We hebben vanaf een bepaalde leeftijd, 18j/21j de verantwoordelijkeheid voor ons eigen leven. Ayurveda hecht belang aan balans en heeft aandacht voor verschillende levensgebieden. Voeding, is één gebied waarmee we onze spijsvertering, vuurkracht, innerlijke kracht hoog kunnen houden. We kunnen starten en specerijen gebruiken die warmte geven aan onze spijsvertering en onze innerlijke kracht aanwakkeren.

Gebruik jij dagelijks, pittige, verwarmende kruiden in je voedingsgewoonten ? laat het hieronder weten.

Wellicht ken je mensen die je kan inspireren, je mag dit bericht met hen delen, als dank stuur ik jou gratis opkikker - een pittig ayurvedisch winterrecept met verwarmende kruiden --> stuur een mail naar info@do-in-praktijk.com

hartegroet, Kathy

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page