top of page

we zijn wat we eten of verteren ?

Een gezonde levensstijl, we vinden dit steeds belangrijker. We worden ons steeds bewuster van hoe belangrijk gezonde voeding voor ons is en hoe schadelijke ongezonde voeding. We horen en weten steeds meer over gezonde voeding en laten ons niet meer zo snel van alles aanpraten. Maar waarom is gezonde voeding en dan vooral natuurlijk onbewerkt voedsel nou zo belangrijk voor ons?

Je kunt voeding zien als het medicijn voor je lichaam. Gezonde voeding heeft een directe invloed op hoe wij ons voelen en hoe wij functioneren. Voedsel is er om ons lichaam energie te geven, oftewel, om ons lichaam te voeden en niet om te vullen. ‘Je bent wat je eet!’. We kennen dit cliché allemaal, maar wat volgens ayurveda nog belangrijker is ..'we zijn wat we verteren' ! Gezonde voeding zorgt voor bouwstoffen en essentiële substanties zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen Bovendien voorziet voeding in onze energiebehoefte !

Om ons lichaam optimaal te verzorgen is volgens ayurveda niet alleen de kwaliteit van de voeding belangrijk, maar ook het functioneren van ons spijsverteringssysteem. Vanuit de eeuwenoude wetenschap wordt gezegd 'we zijn wat we verteren' Een gezonde verse voeding is essentieel maar vooral het verteren en het lichaamseigen maken van de stoffen van onze voeding is van uiterst essentieel belang. Goed verteerde voeding zorgt voor een goede opname en geeft de juiste informatie en voeding aan onze cellen.

Niet alleen voor onze voeding maar ook voor psycho emotionele zaken te verteren, hebben we ons spijsverterings'vuur', AGNI nodig.

8 nuttige tips voedingsgewoonten ter bevordering van je vertering :

 1. enkel eten wanneer je echt trek hebt. Vorige maaltijd moet volledig verteerd zijn. (+- 3-5 u na de vorige maaltijd) - niet te veel eten. De maag moet na het eten slechts voor 3/4 gevuld zijn

 2. na de maaltijd ongeveer 10 à 20 min rustpauze, zo kan energie je spijsvertering ondersteunen.

 3. Eet steeds op ongeveer dezelfde tijd, in een ontspannen atmosfeer, niet snel, niet te traag. Tijdens het eten kunt u beter niet lezen, werken, of televisie kijken. Eet altijd zittend

 4. Het middageten moet de hoofdmaaltijd zijn, ontbijt en het avondeten licht

 5. Het eten moet vers en gekookt zijn, smakelijk, goed verteerbaar en warm zijn. Gebruik geen voedsel dat opgewarmd of niet meer vers is

 6. Het grootste gedeelte van ons voedsel moet gekookt zijn, omdat het lichaam gekookt voedsel beter kan opnemen. Rauwkost (salade) dient als bijgerecht, 1

 7. Gebruik kruiden, want kruiden maken de maaltijd smakelijk en ondersteunen de spijsvertering. (curry, curcuma, gember, kaneel, kummel, ...

 8. Tijdens de maaltijd kan je best kleine slokjes water drinken. Warme dranken hebben de voorkeur. Gebruik geen ijskoude drank - Honing mag niet worden verhit en niet worden gebruikt bij koken of braden

is onze voeding en spijsvertering één van de meest belangrijke aspecten om een goede gezondheid en vitaliteit te behouden ? - volgens ayurvedische voorschriften is het antwoord volmondig - JA !

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page