top of page

Onrustig, chaos of warrig hoofd ?


Guur weer, wind wekt onrust ! Elk seizoen heeft zijn eigen karakter. Om gezond te blijven of balans te herstellen, is het belangrijk je voeding, lichaamsbeweging en levensstijl hier aan te passen. Omdat tegengestelde eigenschappen juist balanceren, is het in dit gure seizoen belangrijk om met warmte, rust en regelmaat je Vata dosha in balans te brengen.

Volgende adviezen kunnen je helpen om tijdens guur en winderig weer, op je best te zijn.

1) Massage met warme sesamolie

Geef jezelf minimaal één keer per week een uitgebreide massage met warme bio sesamolie. Smeer jezelf van top tot teen in. Maak de olie warm, au bain marie. Neem hierna een warme douche of bad. De olie dringt in je poriën en werkt als beschermlaag tegen wind en koude.

2) Start met yoga

Yoga helpt gronden in de herfst, het is goed om e dag hiermee te starten.

3) Ontspannende ademoefening

Na de yoga werkt alternate nostril breathing kalmerend en ontspannend. Adem afwisselend door je linker- en rechterneusgat voor tien minuten en doe daarna eventueel nog een korte meditatie.

4) Kleur dragen ook warmte

Herfstkleuren leveren een bijdrage aan je gemoed en fysieke, rood, geel en oranje zijn herfstkleuren.

5) Warm ontbijt

Om geaard de dag in te gaan, is het belangrijk in de herfst om een verwarmend ontbijt te gebruiken. Pap van havermout, rijst of tarwe is een goed herfstontbijt. Als alternatief kun je afwisselen met een boterham met een notenpasta. De herfst is niet het seizoen voor een fruitontbijt, dit is te licht en te koud voor deze tijd van het jaar.

6) Stoofpotjes met kruiden

Ook tijdens de lunch en het avondeten is het belangrijk warm en aardend te eten. Volle soepen en stoofpotjes van bijvoorbeeld knolgewassen zoals biet, zoete aardappel, knolselder en pompoen. Liefst geen rauwkost, salades

7) Drink kruidenthee

Geen zwarte thee of koffie. Gemberthee, Bambu koffie zijn alternatieven. of CHAI thee. Maak zelf een ayurvedsiche thee van kruiden zoals komijn, koriander, venkel, kruidnagel, gember en kaneel, ...

8) Warmte, doet deugd !

Warme kleding, bedek je hoofd, oren, .. zeker op winderige, stormachtige dagen.

9) Op tijd in bed

22.00 in bed, een lange nachtrust doet wonderen voor balans en je weerstand.

10) Drink warme melk voor het slapen gaan

Drink voor je naar bed gaat een beker warme melk, dat bevordert een regelmatige en diepe slaap. Voeg er eventueel nog wat verwarmende en kalmerende specerijen aan toe zoals kaneel- of gemberpoeder. Deze helpen bovendien om de melk beter te verteren.

Klik hier en ontvang gratis recept met amandelmelk, rustgevens en balancerend, lekkers !

Neem ook eens deel aan onze workshop Vitaal in Balans. je kan hier aanmelden

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page