top of page

suiker of agave

agave, pina

De agave is een plant die vooral in Mexico voor komt. Deze plant lijkt op de Aloë Vera, maar deze twee soorten succulenten zijn afkomstig van een totaal andere familie.

cactusachtige - groeit langzaam en bloeit pas na een lange tijd - lange stengel/ kleine bloemen - de kern van de plant over (de pina), lijkt op een gigantische ananas. Hierin zit de agavenectar, een zoete stof met vitaminen en mineralen - van de nectar wordt agavesiroop gemaakt. Na de bloei sterft de plant af maar vormt aan de voet jonge nieuwe scheuten.

SUIKER of AGAVE?

Als ik dan toch een beetje zoet mag, geef mij dan maar kokosbloemsuiker, honing of agave !

Agavesiroop is erg zoet maar heeft een veel lagere glycemische index dan suiker. Een lage glycemische index zorgt ervoor dat de energie geleidelijk in het lichaam wordt vrijgegeven, dat is beter voor je lichaam dan de snelle suikeropname van gewone suiker.

Agavesiroop lijkt een beetje op honing. Het heeft dezelfde kleverige substantie, maar is iets dunner. Een minpunt van agavesiroop is de bewerking: het agave-sap wordt gefilterd en vervolgens verhit. De lichter gekleurde siropen zijn meer of langer gefilterd. Zelfs al worden er tijdens dit proces bij biologische siroop geen chemicaliën gebruikt, het blijft een bewerking.

Is agavesiroop een goede suikervervanger ?

Alhoewel de meningen over de kwaliteiten van agavesiroop uitéénlopen, kan je volgens mij het beste de donkere, rauwe gebruiken. Agave blijft een soort suiker (fructose) en kan je best met mate nuttigen. Biedt tal van andere kwaliteiten. Voor mij, gedoseerd, licht verteerbaar ZOET!

Een bijzonder alternatief van bietsuiker, rietsuiker is kokosbloem ruwe suiker = rijk aan mineralen

pina - bloem - nectar ; https://www.youtube.com/watch?v=jJQlQkumrvU

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page