top of page

heet, puffe, koelen met lassi

Tips voor de warme zomerdagen

- In ayurveda onderscheidt men drie wezenlijke functieprincipes, de zogeheten ‘dosha’s’: Vata, Pitta en Kapha. Ze zijn in de hele natuur, alsook in ons lichaam werkzaam.

Voor een goed en gezond functioneren van lichaam en geest is het belangrijk dat de dosha‘s in evenwicht zijn. Er zijn veel factoren die het evenwicht van de dosha‘s beïnvloeden, zoals ons werk, onze voeding en de seizoenen. Wanneer in de zomer de temperatuur stijgt, neemt Pitta (= hitte) in de omgeving toe. Omdat ons lichaam de natuurlijke tendens heeft evenwicht te handhaven, vermindert het zijn inwendige agni (= vuur). Dit leidt tot vermindering van de warmteproductie, verlaging van de stofwisseling en tot afname van de spijsverteringskracht. Je herkent dit vast uit eigen ervaring, bij warmte wordt elke activiteit moeizamer en neemt ook de eetlust af.

Accepteer deze natuurlijke tendens en pas uw voeding en activiteit aan de uiterlijke omstandigheden aan.

dagelijkse routine

Stel je nooit te lang aan directe zonnestraling bloot. Ook in de schaduw wordt je bruin! Niet alleen heethoofden moeten erop letten dat het hoofd altijd koel blijft. Wij adviseren het hoofd tegen directe zonnestraling te beschermen door je hoofd te bedekken.

Voor sportieve activiteiten in de zomer geldt, rustig aan en put jezelf niet uit. Zwemmen is nu heel goed, evenals wandelen in de natuur.

voeding

Neem bij je maaltijden minder zout, zuur, scherp en zeer heet voedsel. Geef in plaats daarvan de voorkeur aan gerechten met zoete, bittere en wrange smaak, omdat deze Pitta verminderen. Het is erg belangrijk alleen te eten naar behoefte, omdat de spijsvertering bij grote hitte op een laag pitje werkt. Eet om deze reden ook met mate.

Geef de voorkeur aan lichte gerechten zoals: groentesoep, basmatirijst of graanproducten; ook salades zijn nu prima als bijgerecht. Ook fruit is licht en nauwelijks belastend voor het lichaam. Neem vooral voor het kruiden van uw maaltijd Pitta Churna, en gebruik ghee (geklaarde boter) of kokosvet bij het koken.

Warme of verkoelende drank ?

Voldoende drinken is bij warmte extra belangrijk, omdat het lichaam door verhoogde transpiratie veel vocht verliest. Om de spijsverteringskracht niet te verzwakken, adviseren wij zelfs op zeer warme dagen geen ijskoude dranken te gebruiken.

De keuze is groot: Pitta-thee, Raja’s Cup, pepermuntthee, vers geperste vruchtensappen of zelfgemaakte lassi (lassirecepten vindt je aan het einde van deze pagina). Heerlijk verfrissend is bijvoorbeeld een pepermuntlassi of lassi met rozenwater of kokosmelk. De variatie is groot, lekker en gezond. Alleen wat goed smaakt en bekomt is gezond voor jou.

De dranken moeten niet direct uit de koelkast worden geserveerd, omdat ze dan de spijsverteringskracht afzwakken en het lichaam onnodig moet worden opgewarmd. Vermijd indien mogelijk dranken die Pitta stimuleren, zoals alcohol, zwarte thee en koffie. Bambu koffie is een lekker alternatief !

aanbevolen ; komkommer, courgette, pompoen, wortelen, asperges, broccoli, bloemkool, salades, basmatirijst, tarwe, ghee, cottage cheese, lassi, gele mungbonen, olijfolie, kokosolie, amandelen, zoete vruchten, sharkarasuiker, verse tuinkruiden en milde kruiden zoals koriander, venkel, geelwortel, verse gember in kleine hoeveelheden, kardemom, kaneel, saffraan.

vermijd of minder ; Rode bieten, aubergines, rammenas, tomaten, scherpe paprika, uien, knoflook, gierst, rogge, maïs, boekweit, yoghurt (wanneer ze niet als lassi is bereid), kwark, zure melk, kaas, zure vruchten (sinaasappels, grapefruits, citroenen), olijven, cashewnoten, honing, melasse, scherpe en hete kruiden (peper, chili’s, anijs, kruidnagel, komijn), zout, azijn, alcohol, (voor niet-vegetariërs:) rood vlees.

Basisrecept voor de bereiding van lassi:

He beste is dat je verse yoghurt gebruikt - Yoghurt met water verdunnen (een deel yoghurt en 3 tot 4 delen water), goed mengen.

Pepermuntlassi

Per glas 1/2 theelepel zeer klein gesneden vers (of gedroogd) pepermuntblad.

Rozenlassi

Voor het mengen een paar druppels rozenwater toevoegen. zoeten met agave t

Kokoslassi

een scheut kokosmelk of een hoeveelheid gepureerd kokosvlees; een snufje vanille en agave

Zoute lassi

Met zout (liefst steenzout) en een snufje gemalen komijn en gemalen gember kruiden.

Mangolassi

Op jouw balans, verkoelende groeten, Kathy

www.do-in-praktijk.com

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page