top of page

ghee, smerend en verjongend


een lang leven met ghee,  http://www.do-in-praktijk.com/workshop-balans-jouw-agni

Ghee is goed voor ons spijsverteringsvuur en verbetert de opname en assimilatie van voedsel. Ghee voedt ojas, de subtiele essentie van alle lichaamsweefsels, versterkt de hersenen en zenuwstelsel, en verbetert het geheugen. Ghee transporteert geneeskrachtige eigenschappen van kruiden naar alle weefsels. Ghee werkt hydraterend, smeert het lichaam zowel inwendig als uitwendig en verwijdert droogte uit het lichaam. Helpt oa droogte voorkomen in alle lichaamsweefsels, stijfheid en stijve gewrichten worden gesmeerd.

De herfst, een periode van koude, wind, .. een vata verhogende periode. Extra ghee werkt smerend op de vata dosha, heeft een aardende kwaliteit voor lichaam en geest.

Bij alle vata gerelateerde problemen zowel fysiek als mentaal schenkt ghee een voedende, balancerende eigenschap.

Je kan ghee makkelijk zelf maken

Van een kilo boter maak je ongeveer een liter ghee. Doe de ongezouten, bij voorkeur biologisch in een pan en verwarm tot de boter smelt (opgelet niet laten aanbranden!) Op een zo laag vuur breng je de boter aan de kook. Het is belangrijk dat het water verdampt, en vaste stoffen overblijven. De boter zal eerst even schuimen en spetteren. Max 20 min kooktijd! er vormt zich een witachtig stremsel, afschrapen tot het allemaal verwijderd is. Laat de ghee afkoelen en schenk de heldere, goudgele emulsie in een pot.

Ghee kan buiten de koelkast bewaard worden. Hoe langer hij staat, hoe sterker de geneeskrachtige eigenschappen. In India worden zij onder de grond bewaard voor jaren. Ghee niet met natte lepel uit de pot scheppen, anders kunnen er bacteriën in ontstaan en kan de ghee bederven.

is jouw levenskracht (AGNI), spijsvertering of energie verstoord ? Neem ook eens deel aan onze gratis workshop Vitaal in Balans

http://www.do-in-praktijk.com/vitaliseer-je-lichaam-en-borstgezon

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page