ghee, smerend en verjongend

November 14, 2016

 

 

 Ghee is goed voor ons spijsverteringsvuur en verbetert de opname en assimilatie van voedsel. Ghee voedt ojas, de subtiele essentie van alle lichaamsweefsels, versterkt de hersenen en zenuwstelsel, en verbetert het geheugen.  Ghee transporteert geneeskrachtige eigenschappen van kruiden naar alle weefsels.  Ghee werkt hydraterend, smeert het lichaam zowel inwendig als uitwendig en verwijdert droogte uit het lichaam. Helpt oa droogte voorkomen in alle lichaamsweefsels, stijfheid en stijve gewrichten worden gesmeerd.

 

De herfst, een periode van koude, wind, .. een vata verhogende periode.  Extra ghee werkt smerend op de vata dosha, heeft een aardende kwaliteit voor lichaam en geest.

 

Bij alle vata gerelateerde problemen zowel fysiek als mentaal schenkt  ghee een voedende, balancerende eigenschap.

 

Je kan ghee  makkelijk zelf maken 

 

Van een kilo boter maak je ongeveer een liter ghee. Doe de ongezouten, bij voorkeur biologisch in een pan en verwarm tot de boter smelt (opgelet niet laten aanbranden!) Op een zo laag vuur breng je de boter aan de kook. Het is belangrijk dat het water verdampt, en vaste stoffen overblijven. De boter zal eerst even schuimen en spetteren. Max 20 min kooktijd! er vormt zich een witachtig stremsel, afschrapen tot het allemaal verwijderd is. Laat de ghee afkoelen en schenk de heldere, goudgele emulsie in een pot.

 

Ghee kan buiten de koelkast bewaard worden. Hoe langer hij staat, hoe sterker de geneeskrachtige eigenschappen. In India worden zij onder de grond bewaard voor jaren. Ghee niet met natte lepel uit de pot scheppen, anders kunnen er bacteriën in ontstaan en kan de ghee bederven.  

 

 

is jouw levenskracht (AGNI), spijsvertering of energie verstoord ? Neem ook eens deel aan onze gratis workshop Vitaal in Balans 

 

http://www.do-in-praktijk.com/vitaliseer-je-lichaam-en-borstgezon

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente berichten

October 1, 2019

March 9, 2019

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
    THE BEST AYURVEDIC HEALING MASSAGES in ANTWERPEN/ OOSTENDE BELGIUM
DO-IN-PRAKTIJK.COM  
 
Ayurvedic Therapist - Erkend voetreflexoloog  BEVO, beroepsvereniging Reflexologisten België  - gecertificeerd Ayurvedisch Therapeut - gecertificeerd Borstweefseltherapeut -  
 
Privacy beleid 
  • Instagram
  • Facebook - Grey Circle

Mechelsesteenweg 72                                                     

2000 Antwerpen   

 

Vlaanderenstraat 29                     

8400         Oostende

0032 (0) 484/ 937 312

info@do-in-prakijk.com